Érdekes adatokra bukkanhat, aki a fejlesztési források elosztását végző Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) létszámgazdálkodási adatait veszi górcső alá. Nemrég jelent meg Orbán Viktor aláírásával az NFÜ Szervezeti és Működési Szabályzata, mely alapján az NFÜ engedélyezett állományi létszáma összesen 198 fő. A leírásból ugyanakkor világosan kiderül az is, hogy az NFÜ összesen 146 belső szervezeti egységre tagozódik, azaz átlagosan 1,35 dolgozó alkot egy szervezeti egységet. Ami - valljuk meg őszintén - kissé kevésnek tűnik...

 Magyarul a legtöbb hangzatos nevű osztály és főosztály mindössze egyetlen emberből áll, azaz Orbán Viktor kormányának hosszú és következetes munkával sikerült létrehoznia azt a szervezetet, ahol szinte mindenki főnök (minimum osztályvezető) lehet. No de miért is hozza létre a Nemzeti Együttműködés Rendszere ezeket az abszurditásokat? A magyarázatot a közszolgálati tisztviselőkre vonatkozó bértáblában és a bértábla által biztosított lehetőségeket jóval meghaladó bérigényekben kereshetjük. Az NFÜ esetében egy osztályvezető ugyanis legalább 446,407 forintot keres (melybe nem számítottam bele a köztudottan kitűnő munkáért járó 30 százalékos pozitív illetményeltérítést) míg egy vezető beosztás nélküli közszolgálati tisztviselő 45 éves korában is csak 307,267 forinthoz juthat. A javadalmazásbeli különbség már alapesetben is másfélszeres. Orbán Viktoréknak azonban sikerült ezúttal is bizonyítaniuk, hogy a Fidesz gondoskodó államot épít. No nem nekünk, inkább a saját embereinek. A kiemelt bérezés pénzügyi fedezetét ugyanis már a költségvetési törvény megalkotásakor biztosították, amikor az NFÜ személyi jellegű juttatásaira 6 milliárd forintot, azaz fejenként valamivel több, mint évi 30 millió forintot biztosított a Parlamentben üzemelő kétharmados szavazógépezet. Ami azért "kicsit" soknak tűnik, főleg annak ismeretében, hogy a közpénzek elosztásakor gyakorolják ezt a nagyvonalúságot.

 Tovább színesítik a kibontakozó képet az NFÜ működtetésével összefüggő szerződések. Az NFÜ ugyanis a szocialista kormányok alatt létrejött, a Fidesz által továbbéltetett hungarikumként a fő tevékenységébe tartozó közfeladatait is vállalkozásokba szervezi ki, zsíros megrendelésekhez juttatva a vele együttműködő magánvállalkozásokat. A közbeszerzési értesítő augusztus 12-én megjelent számában arról adott tájékoztatást, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nettó 1.023.622.000 forint értékben megbízta a Nagy és Pál Ügyvédi Irodát valamint a CEU Tender Tanácsadó és Szolgáltató Kft-t az NFÜ-t működését segítő tevékenység ellátásával. Az NFÜ vezetése szerint ugyanis házon belül nem áll rendelkezésre a munkához szükséges szakértelem...

 Végülis évi 30 milliónyi személyi juttatásért mindent nem várhat el az ember, igaz?

Az NFÜ szervezeti egységeinek engedélyezett létszáma

Szervezeti egység

Divízió (db)

osztály (db)

Engedélyezett létszám

Belső Ellenőrzési és Ellenőrzés-koordinációs Főosztály

-

4

4

Kommunikációs Főosztály

-

4

7

Fejlesztési és Informatikai Elnökhelyettesség

-

-

6

Gazdaságfejlesztési Programok Irányító Hatósága

5

9

11

Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága

4

15

15

Környezetvédelmi Programok Irányító Hatósága

4

10

7

Közigazgatási Reform Programok Irányító Hatósága

2

5

4

Közlekedési Programok Irányító Hatósága

2

5

15

Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága

5

12

24

Központi Monitoring Főosztály

-

3

12

Informatikai és Tájékoztatási Főosztály

-

4

7

Jogi és Gazdasági Elnökhelyettesség

-

5

4

Jogi Főosztály

-

6

6

Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály

-

6

6

Humánerőforrás Főosztály

-

2

7

Fejezeti Főosztály

-

2

3

Végrehajtás Operatív Program Irányító Hatóság

-

2

3

Pénzügyi Lebonyolítási Főosztály

-

3

4

Közreműködő Szervezet Kontrolling Főosztály

-

3

2

Intézményi Gazdálkodási Főosztály

-

4

10

Nemzetközi Elnökhelyettesség

-

-

3

Koordinációs Irányító Hatóság

2

7

20

Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatósága

3

6

16

Program és Projekt Előkészítési Főosztály

-

2

2

Összesen

27

119

198

A bejegyzés trackback címe:

https://eszervek.blog.hu/api/trackback/id/tr755487850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lajosforras 2013.09.04. 07:52:22

ékes példája az állami szintre felhúzott korrupciónak,amit előszeretettel kapcsolati tőkének neveznek és ebben a formában legális.

panelburzsuj 2013.09.15. 19:14:43

"Orbán Viktor kormányának hosszú és következetes munkával sikerült létrehoznia azt a szervezetet, ahol szinte mindenki főnök"

Na, akkor a Pál utcai fiúkon már túl vannak.

Milyen szép pályaív lesz, mire eljutnak a reskontóig.
süti beállítások módosítása